Σχετικα με τη Ρυτον

Λίγα μόλις χρόνια πριν. Μια ομάδα νέων ανθρώπων, με εμπειρία και τεχνογνωσία στους τομείς της παραγωγής, της επικοινωνίας και της προώθησης, αποφασίζουν να ενώσουν τις δημιουργικές τους διαδρομές ιδρύοντας την Ρυτόν με στόχο την χαρτογράφηση της αυθεντικής πρώτης ύλης, την ανάπτυξη ενός πρότυπου δικτύου τοπικών παραγωγών, την διατύπωση μιας εναλλακτικής πρότασης ευρηματικής ανάδειξης και διάθεσης της ιδιαιτερότητας του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού.

Η αρχη εγινε απο την Κρητη

Από την αρχή, διαφαινόταν πως επρόκειτο για μια συλλογική εμπειρία η οποία θα εξελισσόταν σε μια συναρπαστική περιήγηση στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς. Η αρχή έγινε από την Κρήτη, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής γαστρονομικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Κρήτη δεν διαχειριζόμαστε απλώς προϊόντα διατροφής, αλλά πανάρχαια πολιτισμικά σύμβολα, όπως το μέλι και το λάδι. Γι’ αυτό άλλωστε και η μεσογειακή διατροφή, με σημείο αναφοράς την κρητική γαστρονομία, ανακηρύχτηκε από την UNESCO ως προστατευόμενη άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Στην τοπική διάλεκτο της Κρήτης «ραέτι» ονομάζεται το κέρασμα, που σημαίνει προσφορά, που με τη σειρά του συνδέεται ετυμολογικά με την ιδιότητα της ανάμειξης, προερχόμενη από την αρχαία ελληνική λέξη κεράννυμι (αναμειγνύω). Και η φύση ως το υπέρτατο εργαστήρι ζωής, αναμειγνύοντας, έχει αρκετά κεράσματα γευστικών ιστοριών να αφηγηθεί.

Με αισθημα κοινωνικης υπευθυνοτητας

Οι άνθρωποι της Ρυτόν συνεργάζονται, ώστε τα προϊόντα της:

  • Να καλλιεργούνται, συλλέγονται και παρασκευάζονται με τη χρήση παραδοσιακών και αειφόρων μεθόδων.
  • Να αποτελούν κομμάτι της τοπικής παράδοσης και ιστορίας.

Κάθε φορά που προμηθεύεστε προϊόντα της Ρυτόν συμβάλλετε στη διάσωση του μικρού παραγωγού, των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής, του εκάστοτε τοπικού οικοσυστήματος από το οποίο προέρχονται και φυσικά της επαπειλούμενης σήμερα αυθεντικότητας των γεύσεων.

Πως ξεκινησε η ιδεα…

Πίσω από την ύλη ενυπάρχει ένα συναρπαστικό σύστημα δομής και διάδρασης. Μέσα από ένα ενδιαφέρον ταξίδι κυκλικής αλληλεπίδρασης, συνέχειας και ροής, η ύλη αποκτά την τελική, αναγνωριστική της μορφή, ως σχήμα, ως σύστημα φυσικών ιδιοτήτων και ως γεύση, δηλαδή απόλαυση. Πολλές οι, πανάρχαιας καταγωγής, τοπικές γιορτές και τα έθιμα που αφηγούνται και αναπαριστούν την ύστατη αυτή στιγμή του φυσικού κύκλου.

Την εποχή της μεσογειακής συγκομιδής, η Ρυτόν είχε μόλις γεννηθεί ως ιδέα και διαμορφωνόταν από τις αλλεπάλληλες συζητήσεις για την επανάσταση της καλής πρώτης ύλης και την αυγή ενός νέου διατροφικού κινήματος που επαναφέρει τις θεμελιώδεις αρχές του κοινοτισμού. Από τις κοινές διαπιστώσεις για την αναγκαιότητα ύπαρξης του μικρού παραγωγού και της συμβολής του στη διάσωση και την ανάδειξη της γνήσιας γεύσης. Αλλά πρωτίστως από το όραμα για μια συλλογική πρωτοβουλία διατήρησης και ανάδειξης των τοπικών γεύσεων που αποτελούν τα πραγματικά εμβλήματα των μικρών περιοχών.

Κι ύστερα έρευνα, σχεδιασμός και επιτόπιες επισκέψεις. Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους της ελληνικής γης που κατέχουν την αρχέγονη γλώσσα και τα σημεία στίξης της εύθραυστης ισορροπίας του τοπικού οικοσυστήματος. Κατάφεραν να μπολιάσουν την παράδοση με την καινοτομία. Η γεύση ως πολιτισμική ανταλλαγή και ως προαπαιτούμενο ύπαρξης και συνύπαρξης. Γνώση, σεβασμός, ευγνωμοσύνη. Για όλα όσα μας προσφέρει η ανάσα της γης.

Η ιστορια μιας λεξης

Έμπνευση για το όνομα της Ρυτόν αποτέλεσε το ομώνυμο ελληνικό αγγείο της αρχαιότητας για πόσιμα υγρά ή χοές κατά τη διάρκεια σχετικών τελετουργιών. Η λέξη αναφέρεται ότι προέρχεται από το ρήμα ρειν, δηλαδή ροή. Η πλειοψηφία των σωζόμενων ρυτών φέρουν συνήθως ζωομορφικές αποδόσεις ενός τυπικού κωνικού μοτίβου, που αναπαριστά το κέρας, ως ένδειξη της μεγάλης σημασίας που απέδιδαν εκείνη την εποχή στις επαναλαμβανόμενες μορφές της φύσης. Το κωνικό σχήμα άλλωστε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοτίβα της δομής της φύσης, που συναντάται στο σχήμα αρκετών καρπών δημοφιλών δέντρων, όπως η Ελιά, έως το σχήμα του αποθηκευτικού χώρου του σώματος της μέλισσας.

Created by Rhyton
Developed by INDEV
Text Editor P

Use the form below to send us a message